A sales folyamat kezdetétől a végéig tele van völgyekkel, nehézségekkel és váratlan fordulatokkal. Az értékesítési erők mind ezeket az akadályokat próbálják napi szinten legyőzni. A salesforce cikkében olvasható lépések segítséget nyújtanak akár a kezdő értékesítők számára is a folyamat hatékony megszervezésében.

1. állomás: Már kezdettől építsd ki a bizalmat! Az Egyesült Királyságban a b2b ágazat vásárlóinak 78%-a olyan értékesítőket keres, akik megbízható tanácsadóként is viselkednek.

2. állomás: Hagyjuk, hogy a leadek beszéljenek helyettünk!  Az értékesítők 78%-a szerint a vevők meghallgatása sokban hozzátesz ahhoz, hogy eljussunk a konverzióig.

3. állomás: Ajánljunk értéket! Mutasd meg vevőidnek, milyen értéket tudsz te és a vállalatod nyújtani, és hogy hogyan tudtok együtt dolgozni annak érdekében, hogy elérhessék céljaikat.

4. állomás: Kérdezzünk sokat! A top értékesítők kérdésekkel érik el, hogy a vevő feltárja problémájának gyökerét, mellyel a közös problémamegoldás egyik legfontosabb részét tudhatjuk magunk mögött. 

5. állomás: Strukturáljuk ajánlatunkat! Olyan kiajánlást rakjunk össze, mely mindkét fél számára előnyös lehet.

6. állomás: Véglegesítsük az ajánlatot! Normális, hogy az együttműködés és alkudozás végéhez közeledve a negatív érzelmek felerősödnek, ezért érdemes felhasználni az összes eddig összegyűjtött adatot, akár egy CRM rendszer felhasználásának segítségével.

7. állomás: Zárás! Manapság világszerte a vevői megelégedés a legfontosabb  és legkeresettebb KPI az értékesítési csapatok számára, mely megalapozza a hosszú távú sikert.

További részleteket az alábbi linken olvashatunk a SalesForce cikkéből: https://www.salesforce.com/uk/blog/2018/07/sales-process-beginners-guide.html